Żytnie ciasteczka z siemieniem lnianym

6Pyszne (i zdrowe!) kruche ciasteczka z mąki żytniej, z dodatkiem siemienia lnianego, korzennych przypraw i miodu. Idealne do stempelków (nie zmieniają kształtu). Pysznie smakują z kawą, herbatą lub mlekiem. Podczas pieczenia wypełniają dom cudownym zapachem ;) Polecam.

Składniki (na ok. 25 sztuk):

  • 250 g mąki żytniej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego

Przygotowanie:

  1. Siemię lniane rozcieramy w moździerzu.
  2. Mąkę, cukier, siemię lniane oraz przyprawy umieszczamy w misce.
  3. Dodajemy pokrojone masło, jajko i miód.
  4. Wszystko szybko zagniatamy i formujemy kulę.
  5. Owijamy w folię spożywczą i lekko spłaszczamy.
  6. Wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.
  8. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  9. Z ciasta odrywamy po kawałku, formujemy kulki, rozpłaszczamy je na blasze i przybijamy stempelek (jeśli nie mamy – pozostawiamy ciasteczka bez wzorku)
  10. Pieczemy w 190 st. przez 10-12 minut (do zrumienienia brzegów).

Smacznego!

Polub mnie na: FACEBOOK I GOOGLE+ I INSTAGRAM I BLOGLOVIN :)

18 myśli nt. „Żytnie ciasteczka z siemieniem lnianym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>