Truskawki zapiekane w koglu-moglu

1.1Były już owoce zapiekane pod bezą, były zapiekane pod kruszonką, teraz przyszedł czas na kogel-mogel :) U mnie znów są to truskawki, ale Wy możecie użyć dowolnych owoców – malin, borówek, czereśni, porzeczek albo mieszanki różnych. Deser z rodzaju szybkich, łatwych i pysznych ;)

Składniki (na 3 porcje):

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru brązowego (może być też zwykły)*
  • garść truskawek lub innych owoców

*więcej, jeśli używamy kwaśnych owoców, np. porzeczek. Wtedy można też z cukrem wymieszać owoce.

Przygotowanie:

  1. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą, jasnożółtą masę.
  2. W kokilkach umieszczamy pokrojone na połówki truskawki lub inne owoce.
  3. Zalewamy koglem moglem.
  4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 10 minut.
  5. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Podajemy ciepłe.

Smacznego!

Skorzystałaś/eś z przepisu? Pochwal się! Wyślij zdjęcie na the-taste-of-sweet@wp.eu , a umieszczę je w galerii na fanpage’u bloga :)

FB: The taste of sweet

Follow my blog with Bloglovin

13 myśli nt. „Truskawki zapiekane w koglu-moglu

  1. Witam, świetny blog i pyszne przepisy !

    Zapraszam również do siebie, na razie początek ale będzie dużo więcej zdrowych i łatwych przepisów oraz mnóstwo zdrowych ciekawostek.

    Pozdrawiam! ;)

    • Takie naczynka to super sprawa, można w nich robić wiele świetnych deserów :) Już nie raz mi się przydały :) A do wypróbowania deserków serdecznie zachęcam. Pozdrawiam! :)

  2. pomysł świetny! tym bardziej, że uwielbiam kogel mogel, ale po lekturze na temat zagrożenia salmonellą przestraszyłam sie surowych jajek. w takiej wersji mogę jeść go bezpiecznie ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>