Truskawki zapiekane pod bezą

1

Owoce zapiekane pod bezą to świetny deser, doskonały w swojej prostocie. Na wierzchu – chrupiąca, słodka bezowa skorupka, a pod nią – lekko płynne, kwaskowate owocowe wnętrze. Deser smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i po przestygnięciu.

***

Dzisiaj szybki przepis. Sesja w pełni, egzamin na egzaminie, egzaminem pogania :P, nie ma czasu na dłuższe siedzenie w kuchni… Ale ochota na coś pysznego jest zawsze :D

***

Składniki (na 4-5 porcji):

  • 2 białka
  • 3/4 szkl. cukru
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki octu winnego
  • po 4-5 truskawek na kokilkę (w zależności od wielkości, owoce powinny sięgać 2/3 wysokości naczynka)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.
  2. Truskawki kroimy na połówki i układamy w kokilkach.
  3. Ubijamy białka, kiedy będą sztywne, partiami dosypujemy cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach, aż masa będzie gładka i lśniąca.
  4. Dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i ubijamy do połączenia .
  5. Bezę wykładamy na wierzch truskawek, wyrównujemy, wstawiamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 180 st.
  6. Pieczemy przez 10 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 150 st i pieczemy kolejne 10 minut.
  7. Wyjmujemy i odstawiamy do lekkiego (jeśli chcemy jeść ciepłe), lub całkowitego przestygnięcia.

Smacznego!

Skorzystałaś/eś z przepisu? Pochwal się! Wyślij zdjęcie na the-taste-of-sweet@wp.eu , a umieszczę je w galerii na fanpage’u bloga :)

Follow my blog with Bloglovin

Milion smaków truskawek

23 myśli nt. „Truskawki zapiekane pod bezą

  1. Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
    Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>