Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki, znany też pod nazwą Czarny Las, pochodzi z południa Niemiec, ale jest popularny na całym świecie. Jego główne składniki to czekolada, śmietana i wiśnie. Nie jest skomplikowany w przygotowaniu, ale bardzo pięknie się prezentuje. W smaku również jest pyszny ;) Przygotowałam go na rocznicę ślubu Rodziców.

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki.

Składniki:

na ciasto:

  • 150 g mąki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 6 dużych jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

na masę wiśniową:

  • 150 ml kompotu z wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka zapachu waniliowego
  • 700 g wiśni z kompotu

ponadto:

  • 750 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 ml kompotu z wiśni
  • czekolada gorzka do dekoracji
  • kilka świeżych (lub z syropu) wiśni do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Masło miksujemy z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, do gładkości.
  2.  Kolejno wbijamy żółtka i dodajemy cukier, cały czas miksując.
  3. Wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
  4. Białka ubijamy z solą na sztywno, następnie przekładamy je do miski z  czekoladową masą i delikatnie łączymy.
  5. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy w temperaturze 170ºC około 30 – 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy, przekrajamy na 3 blaty.
  6. Przygotowujemy masę wiśniową. Gotujemy kompot z wody i mrożonych wiśni.
  7. Odlewamy 150 ml kompotu, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i zapach waniliowy, mieszamy do zgęstnienia. Dodajemy wiśnie z kompotu, mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia.
  8. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
  9. Pozostałą częścią kompotu nasączamy blaty.
  10. Pierwszy blat nasączamy 1/3 kompotu. Smarujemy 1/2 masy wiśniowej, nakładamy 1/3 bitej śmietany. Przykrywamy drugim blatem. Postępujemy tak, jak poprzednio.
  11. Trzeci blat nasączamy kompotem, wykładamy na niego część pozostałej bitej śmietany, rozsmarowujemy ją na wierzchu i po bokach.
  12. Dekorujemy bitą śmietaną, startą czekoladą i wiśniami.
  13. Schładzamy w lodówce przed podaniem.

38 myśli nt. „Tort Szwarcwaldzki

  1. Wiśnie w czekoladowym puchu-chcę go upiec ale nie mogę zrozumieć tego przepisu
    w calości.Bardzo proszę o odp. na moim meilu.
    Pozdrowienia
    Barbara

  2. Nie bardzo rozumiem część dotyczącą kompotu i masy wiśniowej. Z części dotyczącej wykonania wynika że z kompotu należy ugotować masę wiśniową dodając mąkę kartoflana itd… A nasączać którym kompotem. Widzę , że i pani Barbara nie zrozumiała przepisu w całości. Proszę o wyjaśnienie.

    • Rzeczywiście, może trochę niejasno napisałam. Już wyjaśniam. Gotujemy kompot z 700 g wiśni, tak żeby wyszło nam go ok. 300 ml. Wtedy połowę odlewamy i przygotowujemy z niej masę wiśniową, a drugą połową nasączamy blaty. Mam nadzieję, że już jest wszystko jasne ;) Pozdrawiam :)

Odpowiedz na „~zazuAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>