Tort cappuccino z lekkim kremem na bazie śmietany

Niedawno moja siostra obchodziła 15 – te urodziny. Na tę okazję postanowiłam         przygotować dla niej coś, co sprawiłoby jej przyjemność. Bardzo lubi kawowe smaki, więc pomyślałam, że tort cappuccino będzie idealny. Krem jest na bazie śmietanki kremówki i czekolady, więc jest niesamowicie lekki i aksamitny. Cały tort jest pyszny. Podstawą dla tego przepisu jest Tort cappuccino z bloga Moje wypieki. Troszkę go po swojemu zmodyfikowałam ;)

Składniki:

na biszkopt:

  • 1/3 szkl. mąki tortowej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. kakao
  • 3/4 szkl. cukru
  • 5 jajek

na krem:

  • 3 saszetki cappuccino w proszku (po 15g)
  • 250g czekolady kawowej (ja użyłam czekoladę „Biało-czarną kawową” Terravity)
  • 300 ml śmietanki kremówki

na poncz:

  • szklanka mocnej posłodzonej kawy
  • 4 łyżki rumu

Przygotowanie:

Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier, za każdym razem ubijając, dodajemy po jednym żółtku, nadal cały czas miksując. Do masy dodajemy, wcześniej przesiane i wymieszane, suche składniki. Mieszamy bardzo delikatnie szpatułką do połączenia. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 160-170 st. przez 35-40 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy tort i upuszczamy go na ziemię z ok. 60 cm*, po czym wstawiamy ponownie do wyłączonego piekarnika i pozostawiamy go tam do wystygnięcia.

* tak każe zrobić autorka, nie śmiałam pominąć tego etapu, bo groźba była taka, że biszkopt opadnie ;)

Śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy połamaną czekoladę i cappuccino. Podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia, a potem wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Następnego dnia przelewamy krem do miski i ubijamy do czasu aż zgęstnieje.

Biszkopt przekrajamy na pół. Spód układamy na paterze, nasączamy przestudzoną kawą z rumem. Wykładamy połowę kremu i wyrównujemy. Przykładamy drugą częścią biszkoptu, który nasączamy pozostałym ponczem. Połowę pozostałego kremu wykładamy na wierzch i boki tortu. Dekorujemy resztą kremu, kakao i startą czekoladą.

Smacznego! ;)

11 myśli nt. „Tort cappuccino z lekkim kremem na bazie śmietany

    • Dzięki ;) Trzeba próbować i się nie poddawać, ja do całkiem niedawna też myślałam, że jestem kompletnym kuchennym beztalenciem :) Trochę chęci, samozaparcia i zmarnowanych składników, a potem samo zacznie wychodzić ;)

    • Przy tej ilości śmietany, jeśli dodamy 1 saszetkę cappuccino to smak kremu będzie mniej kawowy. Wszystko zależy od upodobań, oczywiście można dodać jedna saszetkę. Wtedy po prostu smak będzie troszkę inny ;) Nie wiem, czy Pani zauważyła, ale w przepisie są 3 saszetki, a nie 3 duże opakowania, więc to wcale nie jest dużo :) Osobiście polecam użyć 3 saszetek ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>