Torcik brzoskwiniowo-śmietankowy

Za oknem coraz bardziej wiosennie, ciepło. Zamarzył mi się słoneczny torcik :) Lekki, puszysty i owocowy. Biszkopt z tego przepisu zawsze ładnie mi wyrasta i nie opada, dlatego jestem mu wierna :) Krem śmietankowy jest leciutki, jak chmurka, a brzoskwinie z syropu – pysznie soczyste.

Składniki:

na biszkopt:

  • 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 op. śmietan fixu
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1/2 szkl. przegotowanej wody
  • 50 g migdałów w płatkach

Przygotowanie:

  1. Obie mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miseczki.
  2. Jajka ubijamy do powstania jasnożółtej masy. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż masa zgęstnieje.
  3. Dodajemy przesiane mąki i miksujemy do połączenia.
  4. Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika.
  5. Pieczemy 35-45 minut (do tzw. „suchego patyczka”)
  6. Wyjmujemy, odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy biszkopt wystygnie, zdejmujemy obręcz tortownicy i przekrajamy go na 2 części.
  7. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem.
  8. Przygotowujemy poncz: 1/2 szklanki wody dopełniamy syropem z brzoskwiń.
  9. Na talerzu/paterze układamy jeden blat biszkoptu. Nasączamy go połową ponczu. Wykładamy i rozsmarowujemy połowę ubitej śmietanki. Na to równomiernie rozkładamy 3/4 brzoskwiń pokrojonych w kostkę. Przykrywamy drugim blatem, dociskamy, nasączamy pozostałym ponczem. Boki i wierzch smarujemy pozostałą śmietanką. Wierzch dekorujemy plasterkami brzoskwiń, a boki – uprażonymi wcześniej na patelni i ostudzonymi płatkami migdałów.

Smacznego! :)

7 myśli nt. „Torcik brzoskwiniowo-śmietankowy

  1. Wygląda znakomicie ;) Uwielbiam prażone płatki migdałowe na tortach i torty w ogóle :D Co do jagód z mojego przepisu – możesz tez użyć malin, truskawek jeśli lubisz ;) Ciasto wyszło rzeczywiście bardzo lekkie, bo wreszcie wymyśliłam własny przepis na biszkopt, który mi się udaje (a miałam z tym wcześniej straszny problem). Twój tort wygląda też bardzo smakowicie i na pewno taki jest/był ;) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>