Tartaletki z ciasta francuskiego z nadzieniem gruszkowym

Te tartaletki powstały, kiedy miałam ochotę na coś słodkiego, a nie za bardzo miałam czas na długie przesiadywanie w kuchni ;) Robi się je naprawdę szybko i łatwo, ze składników, które w zasadzie mamy pod ręką. Z braku czasu użyłam gotowego ciasta francuskiego, które też świetnie się sprawdza, ale jeśli ktoś się nudzi to może zrobić własne ;)

Do gruszkowego nadzienia dodałam odrobinę imbiru i cynamonu, bo kocham to połączenie. Dzięki temu tartaletki mają wyrazisty i niepowtarzalny smak.

 

Składniki:

  • mrożone ciasto francuskie
  • 3 gruszki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru

Przygotowanie:

  1. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z imbirem i cynamonem.
  2. Foremki do tartaletek smarujemy cienko masłem.
  3. Z ciasta francuskiego wycinamy okręgi o średnicy trochę większej od naszych foremek i wylepiamy nimi spód i boki.
  4. Nakładamy gruszkowe nadzienie.
  5. Z pozostałego ciasta wycinamy paseczki i układamy je na wierzchu w formie kratki.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 190 st. ok. 20-25 minut (do zrumienienia).

Bon Appetit! ;)

8 myśli nt. „Tartaletki z ciasta francuskiego z nadzieniem gruszkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>