Tarta ze szparagami

1Dzisiaj dla odmiany na wytrawnie ;) W tym roku po raz pierwszy jadłam szparagi, w tej właśnie tarcie i muszę powiedzieć, że mi posmakowały. Tarta ma zrównoważony smak, nie jest mdła, do tego jest szybka w przygotowaniu. Polecam spróbować ;)

Składniki:

  • porcja gotowego ciasta francuskiego
  • pęczek zielonych szparagów
  • pół czerwonej cebuli
  • 100 g sera feta
  • 300 ml śmietany 12 %
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawiamy na 180 st.
  2. Szparagi myjemy, pozbawiamy zdrewniałych końcówek (wystarczy zgiąć szparaga – sam złamie się w odpowiednim miejscu) i gotujemy przez 5 minut w lekko osolonej wodzie.
  3. Śmietankę roztrzepujemy z jajkami, dodajemy przyprawy.
  4. Cebulę kroimy w piórka.
  5. Formę do tarty natłuszczamy. Wykładamy ciastem francuskim, dociskamy do boków i wyrównujemy brzegi. Dno nakłuwamy widelcem.
  6. Na ciasto wylewamy masę śmietanową, układamy szparagi, cebulę i pokruszony ser feta.
  7. Wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut.

1bSmacznego! :)

Szparagi

3 myśli nt. „Tarta ze szparagami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>