Tarta z jabłkami i sosem toffi

2Dziś proponuję prosty i szybki przepis z wykorzystaniem pysznych polskich jabłek ;) Te owoce bardzo się lubią z ciastem francuskim. Zwieńczeniem tej tarty jest sos toffi, który nadaje całości charakteru.

Składniki:

  • 1 szt. ciasta francuskiego
  • 3-4 jabłka
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki białego cukru
  • 1/4 szkl. wody
  • 8 łyżek śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy cynamon i delikatnie mieszamy.
  2. Ciasto francuskie rozwijamy i wykładamy nim formę do tarty, dociskając do brzegów.
  3. Na cieście układamy jabłka.
  4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. do zrumienienia brzegów na ok. 25-30 minut.
  5. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
  6. Przygotowujemy sos: Do rondelka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go cienką warstwą po dnie.
  7. Podgrzewamy na małym ogniu, nie mieszając, aż się rozpuści i zacznie brązowieć.
  8. Gdy osiągnie brązowy kolor, dolewamy wodę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. (Uwaga! Może pryskać.)
  9. Gotujemy ok. minutę, po czym dolewamy śmietankę i gotujemy jeszcze ok. 4-5 minut.
  10. Tartę polewamy sosem toffi.

Smacznego! :)

Skorzystałaś/eś z przepisu? Pochwal się! Wyślij zdjęcie na the-taste-of-sweet@wp.eu , a umieszczę je w galerii na fanpage’u bloga :)

Odwiedź mnie na: FB, Instargramie oraz Google+ Do zobaczenia! :)

zBLOGowani.pl

15 myśli nt. „Tarta z jabłkami i sosem toffi

  1. Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

  2. Karmelizowany cukier nie będzie pryskał, jeżeli dolewa się do niego gorącej wody.Ciasto francuskie powinno się wypiekać w temperaturze ok.240 stopni ( piec z termoobiegiem 20 stopni mniej).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>