Tarta z czarną porzeczką i bezą

1Kto lubi słodko kwaśne smaki, temu z pewnością posmakuje ta tarta. Słodkie, chrupiące kruche ciasto, nadzienie z soczystych, kwaskowatych czarnych porzeczek i zwieńczenie w postaci chrupiącej, słodkiej bezy. Czy jest ktoś, kto się temu oprze? ;)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanka cukru (po 0,5 szkl. do ciasta, nadzienia i bezy)
  • 125 g masła lub margaryny
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 500 g czarnych porzeczek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

dodatkowo:

  • masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy

Przygotowanie:

  1. Z mąki, 1/2 szklanki cukru, margaryny i żółtek zagniatamy gładkie ciasto.
  2. Rozwałkowujemy, podsypując mąką w razie potrzeby.
  3. Nawijamy na wałek i ostrożnie przenosimy na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę.
  4. Dociskamy do brzegów i wyrównujemy. Nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do lodówki na min. 30 minut
  5. Porzeczki przebieramy, myjemy i oddzielamy od gałązek. Mieszamy z 1/2 szkl. cukru i mąką ziemniaczaną. Wykładamy równomiernie na schłodzony spód.
  6. Ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Miksujemy do uzyskania sztywnej, lśniącej i gładkiej bezy.
  7. Bezę wykładamy na porzeczki i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego!

Skorzystałaś/eś z przepisu? Pochwal się! Wyślij zdjęcie na the-taste-of-sweet@wp.eu , a umieszczę je w galerii na fanpage’u bloga :)

Odwiedź mnie na: FB, Instargramie oraz Google+ Do zobaczenia! :)

Porzeczkowo mi 2014

22 myśli nt. „Tarta z czarną porzeczką i bezą

  1. To ściema. 180 st. piekarnika na 30 minut? Beza nigdy nie upiecze się na krucho, tak jak na zdjęciu. Będzie gumowata. Nawet przez godzinę pieczenia dalej jest gumowata. Należy przy tego rodzaju ciast zastosować inną technikę pieczenia .

    • Mi się upiekła. Pierwszy raz pierwszy wyszła mi beza. Krucha na wierzchu w środku pianka. Z czarna porzeczka niebo w gębie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>