Szarlotka z budyniem – Lubelski Kociołek, edycja IX

2Dzisiejszy wpis przygotowałam specjalnie na IX edycję Lubelskiego Kociołka, której tematem przewodnim są jabłka. Pierwszym skojarzeniem, które przychodzi mi do głowy w temacie „jabłka”, szczególnie jesienią, jest szarlotka. Ta jest zupełnie inna od prezentowanej już na blogu w zeszłym roku Szarlotki Idealnej, ale również bardzo smaczna. Pokochają ją szczególnie miłośnicy ciast z budyniem :)

Oprócz mnie, w IX edycji Kociołka biorą udział również: Edyta, Marta,Wiosenka, Martyna, Siostry Zalewskie, Małgosia, Karolina, Bro Jo.

Składniki:

na ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka z dużych jajek (lub 5 z małych)

na nadzienie:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 4-5 łyżek cukru
  • 800 ml mleka
  • 5-6 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru

Przygotowanie:

  1. Zagniatamy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier, robimy wgłębienie w „górce”, do którego wbijamy żółtka. Dodajemy pokrojoną margarynę lub masło.
  2. Siekamy wszystko nożem, po czym zagniatamy rękami.
  3. Dzielimy na 2 części w stosunku 1:3, każdą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do zamrażarki.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.
  5. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy przyprawy.
  6. Przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu.
  7. Większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki na spód.
  8. Wylewamy ciepły budyń.
  9. Na budyniu układamy jabłka.
  10. Na wierzch ścieramy mniejszą część ciasta.
  11. Wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut.
  12. Po wyjęciu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! :)

Polub mnie na:

FACEBOOK I INSTAGRAM I GOOGLE+ I BLOGLOVIN

20 myśli nt. „Szarlotka z budyniem – Lubelski Kociołek, edycja IX

  1. Co prawda moją ulubioną szarlotką jest klasyczna szarlotka składająca się tylko z jabłek, cynamonu i ciasta kruchego, ale przyznaję, że Twoja wygląda niemniej smakowicie :)
    Wesołych Świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>