Szarlotka idealna – z bezą i dużymi kawałkami jabłek

Tytuł dzisiaj trochę przekorny, bo z pewnością każdy z Was ma swoją ulubioną szarlotkę, którą robiła jego mama albo babcia. Szarlotka, którą zaprezentuję Wam w tym wpisie, jest właśnie z przepisu mojej mamy, ale nie tylko to czyni ją wyjątkową ;) Jadłam w swoim życiu naprawdę bardzo wiele szarlotek, jest to jedno z moich ulubionych tradycyjnych ciast, ale żadna nie była tak dobra, jak ta.

Idealne, rozpływające się w ustach kruche ciasto, nadzienie z dużymi kawałkami jabłek obtoczonymi cynamonem, chrupiąca beza na wierzchu… Po prostu poezja! Gwarantuję Wam, że zakochacie się w tej szarlotce od pierwszego kęsa i jeśli ze względów sentymentalnych nie wyprzedzi szarlotki Waszej mamy czy babci, to zajmie zaszczytne miejsce ex aequo :) Składniki na blachę 25 x 30 cm (ja zrobiłam z połowy w blasze 15 x 25 cm):

na ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 250 g masła lub margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka z dużych jajek (lub 5 z małych)

na nadzienie:

  • 5-6 średniej wielkości jabłek
  • łyżka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

na bezę:

  • 4 białka
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru

Przygotowanie:

  1. Zagniatamy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, robimy wgłębienie w „górce”, do którego wbijamy żółtka. Dodajemy pokrojoną margarynę lub masło.
  2. Siekamy wszystko nożem, po czym zagniatamy rękami.
  3. Dzielimy na 2 części w stosunku 1:3, każdą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do zamrażarki.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.
  5. Obieramy jabłka, kroimy je w niezbyt cienkie plastry, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.
  6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dużych oczkach tartki ścieramy większą część ciasta.
  7. Wykładamy jabłka.
  8. Ubijamy bezę: schłodzone białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy. Wykładamy równomiernie na jabłka.
  9. Na pianę ścieramy na dużych oczkach tartki mniejszą część ciasta.
  10. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 st. przez 40-45 minut na złoty kolor.

 

Smacznego!!! :)

10 myśli nt. „Szarlotka idealna – z bezą i dużymi kawałkami jabłek

  1. Masz rację pisząc, że każdy ma przepis na idealna szarlotkę (ja też). Chętnie spróbuję Twoją. Wygląda bardzo pysznie :)

  2. Zakochałam się od samego patrzenia! Bardzo przypomina szarlotkę, którą robi moja babcia, chociaż czasem jest to wersja z tartymi jabłkami ze słoika – ale smak ma idealny ;) Fantastyczne zdjęcia!

    • Ojej, to szkoda, że nie wyszło :( Dużo zależy od piekarnika, bo u mnie taka temperatura i taki czas pieczenia są optymalne. Piekę w ten sposób zawsze i za każdym razem wychodzi. Piekę w piekarniku elektrycznym, grzanie góra-dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie. Mogę jedynie podpowiedzieć, żeby w trakcie pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową, kiedy widzimy, że za bardzo się spieka od góry. No i trzeba dostosować przepis do swojego piekarnika. Pozdrawiam! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>