Świąteczne pierniczki z powidłami

2Witam po dość długiej przerwie :) Była ona spowodowana szeregiem spraw, dużą ilością pracy, a także… zagubioną ładowarką do aparatu :P Ile ja się jej oszukałam! A znalazła się (jakżeby inaczej) w najmniej spodziewanym miejscu i w najmniej spodziewanym czasie :D

Wracam dziś z przeeeepysznymi nadziewanymi pierniczkami staropolskimi, a robię to już teraz, bo wymagają one leżakowania w lodówce przez kilka tygodni. Teraz, na miesiąc przed Świętami, jest optymalny czas, żeby zabrać się za przygotowanie ciasta. Pierniczki nie są trudne, ale wymagają czasu, szczególnie przy nadziewaniu i wykrawaniu :) Ale ich smak wynagrodzi wysiłek włożony w ich przygotowanie – gwarantuję :D

Składniki (na ponad 100 sztuk):

  • 2 szkl.miodu
  • 1 szkl. cukru
  • 200 g masła
  • 100 g smalcu
  • 20 g domowej przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki żytniej
  • 1/2 szklanki śmietany

dodatkowo:

  • powidła śliwkowe *
  • rozbełtane jajko lub mleko
  • lukier lub czekolada do polania

* w tym roku mam zamiar nadziać część moich pierniczków masą marcepanową

Przygotowanie:

kilka tygodni przed Świętami:

  1. W dużym garnku zagotowujemy miód, cukier, masło, smalec oraz przyprawy.
  2. Po rozpuszczeniu się składników, odstawiamy do wystygnięcia na 30 minut.
  3. Dodajemy sodę i proszek do pieczenia, mieszamy. Masa nam się spieni, ale tak ma być.
  4. Dodajemy jajka, śmietanę i obie mąki. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Studzimy.
  5. Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce najlepiej na kilka tygodni (jednak można robić pierniczki już po kilku dniach)
  6. Ciasto na początku będzie miało dosyć luźną konsystencję, ale pod wpływem zimna, zgęstnieje.

kilka dni przed Świętami:

  1. Ciasto rozwałkowujemy partiami dosyć cienko na posypanej mąką stolnicy.
  2. Na połowę ciasta wykładamy powidła (lub masę marcepanową) w małych porcjach i sporych odstępach.
  3. Drugą częścią ciasta przykrywamy pierwszą.
  4. Dociskamy palcami miejsca wokół nadzienia.
  5. Wykrawamy świąteczne kształty.
  6. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem lub mlekiem.
  7. Pieczemy w nagrzanym do 190 st. piekarniku przez 10-12 minut aż urosną i lekko się zezłocą.  Pierniczki na początku będą bardzo mięciutkie, ale po przestygnięciu lekko stwardnieją.
  8. Studzimy na kratce.
  9. Lukrujemy, polewamy roztopioną czekoladą, albo pozostawiamy bez niczego.
  10. Przechowujemy w zamkniętych puszkach do kilku tygodni.
  11. Pierniczki są od razu pyszne i miękkie, nie trzeba po upieczeniu czekać aż zmiękną.

* przepis pochodzi z bloga Kuchnia w formie

Polecam i pozdrawiam!

Ola

Świąteczne słodkości!

6 myśli nt. „Świąteczne pierniczki z powidłami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>