Soufflé au chocolat (suflet czekoladowy)

Dziś uwielbiane przez wszystkich łasuchów „święto” – Dzień Czekolady! :D Co więc mogłam zamieścić na blogu z tej okazji, jeśli nie coś ekstremalnie czekoladowego? ;) Przed Wami przepis na pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach i mega czekoladowy suflet. Zapraszam :)

Suflet to deser wywodzący się z osiemnastowiecznej Francji. Czasami jest mylony z fondantem, ze względu na podobne składniki i proces przygotowania, jednak fondant jest płynny w środku, a konsystencja sufletu powinna przypominać puch. Jest to deser bardzo wrażliwy na zmiany temperatur. Ja swoje trzymałam odrobinę za długo w piekarniku, dlatego popękały, ale bynajmniej nie odjęło im to smaku :) Dlatego chociaż suflet jest uważany za jeden z trudniejszych deserów, to nie ma co się bać, bo nawet jeśli nie będzie idealnie wyrośnięty i niepopękany, to i tak z pewnością będzie pyszny ;)

Składniki (na 2 porcje):

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 45 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 małe jajka
  • 1/2 łyżki esencji waniliowej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Ramekiny smarujemy dokładnie masłem (po górne brzegi) i obsypujemy cukrem. Nadmiar cukru wysypujemy.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.
  3. Do rondelka wlewamy śmietankę, cukier i esencję. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Dodajemy posiekaną czekoladę. Odstawiamy na 2-3 minuty, po czym mieszamy łyżką, aż masa będzie gładka. Odstawiamy do przestudzenia.
  4. Żółtka dodajemy do sosu czekoladowego i łączymy wszystko razem rózgą.
  5. Białka ubijamy na sztywno w dodatkiem soli.
  6. Dodajemy 1/3 białek do sosu czekoladowego i delikatnie łączymy, mieszając. Dodajemy pozostałe białka, ciągle delikatnie mieszając, aż masa osiągnie jednolity kolor. Nie mieszamy zbyt długo, by nie rozbić pęcherzyków powietrza.
  7. Masą napełniamy ramekiny i od razu wstawiamy je do piekarnika. Po 30 sekundach zmniejszamy temperaturę do 180 st. Pieczemy z termoobiegiem przez 15 minut.
  8. Gorące suflety oprószamy cukrem pudrem i od razu podajemy.

Smacznego! :)

* Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki

Dzień czekolady

12 myśli nt. „Soufflé au chocolat (suflet czekoladowy)

  1. Hej! Dzięki za wizytę i pochwalenie mojego lava cake. :)
    Suflet wygląda cudownie. Pięknie wyrósł. Muszę spróbować upiec w końcu. Tymczasem lecę poprzeglądać „powiązane wpisy”, bo widzę mus i budyń czekoladowy. Będę zaglądać.

    • Cieszę się, że Ci się podoba :) Po wyjęciu z piekarnika był jeszcze ładniej wyrośnięty, ale zanim zdążyłam zrobić zdjęcia, trochę opadł ;)

    • Ja też się bałam, ach i to jeszcze jak! :D Planowałam zrobienie sufletu kilka dobrych miesięcy i dopiero teraz się odważyłam. A jak zjadłam pierwszą łyżeczkę i zobaczyłam, jaki jest pyszny, to żałowałam, że tak długo czekałam :) w każdym razie – nie taki diabeł straszny, jak to mówią. Może nie wyszedł mi w 100% idealny, ale w smaku tak czy siak był boski :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>