Śliwki w occie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śliwki w occie to bardzo smaczny dodatek do świątecznego, zimowego obiadu. Słodycz owoców doskonale współgra ze smakiem octu. Świetnie pasują do pieczonych mięs, wędlin, pasztetów.

Najlepsze są twarde węgierki, nawet nie do końca dojrzałe. Ja w tym roku przegapiłam początek sezonu węgierkowego, ale na targu udało mi się jeszcze znaleźć w miarę twarde. Jeśli nie traficie już na węgierki, a bardzo będziecie chcieli wykorzystać przepis już w tym roku, możecie użyć śliwek hiszpańskich (są duże, okrągłe, twarde, często są w marketach typu „Stokrotka”). Robiłam je w zeszłym roku i w smaku były również bardzo dobre. Chociaż co węgierka, to węgierka ;)

Składniki (na 5 słoików 0,5 l)*:

  • 1 kg śliwek (najlepiej węgierki)
  • 1,5 l wody
  • 1 szkl. octu 10%
  • 1 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • kora cynamonu
  • 1 łyżka goździków
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego

* wskazówka: Żeby sprawdzić, ile śliwek Wam potrzeba na daną ilość słoików, wrzućcie je przed umyciem „na próbę” do jednego. Zobaczycie wtedy, ile śliwek Wam się zmieści :)

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy zalewę octową: do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól, cynamon, goździki i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  2. Myjemy śliwki i nakłuwamy je w kilku miejscach wykałaczką (zapobiegnie to pękaniu skórki). Jeśli śliwki są duże i twarde, przekrajamy je na pół i pozbawiamy pestek.
  3. I dzień: Śliwki wkładamy do garnka z ostudzoną zalewą i zostawiamy na noc.
  4. II dzień: Odcedzamy śliwki. Zalewę podgrzewamy, a kiedy będzie letnia, wkładamy do niej śliwki.
  5. III dzień: Odcedzamy śliwki. Zalewę podgrzewamy, a kiedy będzie gorąca, wkładamy do niej śliwki.
  6. IV dzień: Odcedzone śliwki układamy w słoikach. Zalewę zagotowujemy. Wrzącą zalewamy śliwki. Wycieramy brzegi do sucha, zakręcamy, stawiamy do góry dnem, przykrywamy ściereczkami i zostawiamy do wystudzenia. Nie pasteryzujemy.

4 myśli nt. „Śliwki w occie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>