Sernik na zimno „Pina Colada”

Sernik na zimno inspirowany popularnym drinkiem „Pina Colada”, o smaku ananasowo-kokosowym. Idealny na zbliżające się wielkimi krokami, ciepłe dni. Zapraszam :)

Składniki:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku + 1/2 szkl. wody
  • 2 op. galaretki o smaku Pina Colada Winiary
  • kilka kropel aromatu kokosowego (opcjonalnie)
  • puszka ananasów
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • cukier puder do smaku (u mnie ok. 6 łyżek)

Przygotowanie:

  1. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
  2. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem (jeśli mamy twaróg niesłodzony) – najlepiej w trakcie sprawdzać smak.
  3. Dodajemy aromat oraz rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksujemy.
  4. Tortownicę wykładamy folią aluminiową, układamy na dnie biszkopty i wylewamy na nie masę serową. Wstawiamy do lodówki do stężenia na ok. godzinę.
  5. Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia, wkładamy do lodówki i pozostawiamy tam do lekkiego stężenia.
  6. Na stężałej masie serowej układamy plastry ananasów i zalewamy galaretką.
  7. Pozostawiamy w lodówce kilka godzin – do całkowitego stężenia.

Przepis dodaję do akcji:

Serniki dla Miksera - edycja 1.14

14 myśli nt. „Sernik na zimno „Pina Colada”

  1. Wymyśliłam kiedyś podobne ciasto-biszkopt nasączony lekko, lub kruchy spód do tarty, bita śmietana, ananasy i ta galaretka-polecam, też pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>