Rabarbar pod agrestową chmurką

3Lekki, orzeźwiający deser na upalne dni. Łączy w sobie dwa smaki, dwie faktury i dwa kolory – lekką jak chmurka, subtelnie słodką agrestową piankę i kwaskowatą galaretkę rabarbarową o konsystencji musu. Do tego dyskretny aromat mięty łączący to wszystko w całość. Deser prosty i przepyszny :) Polecam! ;)

2Składniki (na 5 szklaneczek):

  • 2 pędy rabarbaru (ok. 250 g)
  • 4 listki świeżej mięty + kilka do dekoracji
  • 5-6 łyżek cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1,5 łyżki żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 op. galaretki agrestowej + 400 ml wody

Przygotowanie:

  1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
  2. Rabarbar myjemy i kroimy. Umieszczamy w rondelku, zasypujemy cukrem i podlewamy wodą. Dodajemy listki mięty. Smażymy na małym ogniu, aż rabarbar stanie się miękki i się rozpadnie.
  3. Zdejmujemy z ognia, blendujemy na mus, dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
  4. Rozlewamy do szklaneczek i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie do stężenia do lodówki.
  5. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody do 400 ml. Odstawiamy do ostudzenia.
  6. Kiedy galaretka zacznie tężeć, ubijamy śmietankę. Powoli dodajemy tężejącą galaretkę, ciągle miksując.
  7. Piankę wykładamy na stężały mus rabarbarowy i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
  8. Podajemy udekorowane listkami mięty.

1Smacznego! :D

8 myśli nt. „Rabarbar pod agrestową chmurką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>