Puszysty biszkopt z truskawkami

b2aDzisiaj zapraszam na wyjątkowo proste i pyszne ciasto, które wyjdzie z pewnością każdemu. W końcu dopadłam truskawki, które w tym roku są późne i przez to jeszcze drogie. Postanowiłam zrobić z ich częścią coś szybkiego, z wykorzystaniem składników, które zawsze są pod ręką ;) Biszkopt świetnie smakuje oprószony cukrem pudrem i podany z bitą śmietaną.

b5aSkładniki:

  • 3/4 szkl. mąki krupczatki
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel soku z cytryny
  • miseczka truskawek

b9.1aPrzygotowanie:

Jajka ubić mikserem na puszystą pianę, partiami dodawać cukier i miksować, aż zmienią kolor na jaśniejszy. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kilka kropel soku z cytryny i miksować kilka minut na jednolitą masę. Przelać do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia dnem. Większe truskawki przekroić na połowę, mniejsze zostawić w całości i układać na cieście, lekko wciskając. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec ok. 45 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną.

b6a

45 myśli nt. „Puszysty biszkopt z truskawkami

  1. Wygląda super, mam pytanie czy truskawki można zastąpić też innymi owocami np. rabarbarem? I drugie pytanie w jakiej wielkości tortownicy piekłaś? pozdrawiam

    • Pewnie, że można zastąpić :) Z rabarbarem będzie na pewno pyszne. Mogą być też jagody, jabłka, maliny i inne owoce. A piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. ;) Pozdrawiam.

  2. Dziś zrobiłem to ciasto. Przepis jest tak prosty że ciężko go zepsuć. Mi się jednak połowicznie udało bo zastosowałem tortownicę 27 cm zamiast 22 cm. Efekt jest taki że w smaku super ale wygląd ma troszkę gorszy. W każdym razie ja i 3 letnia córka dziękujemy za przepis bo mogliśmy się przy nim świetnie bawić.

    Pozdrawiam

    • To prawda, w większej tortownicy ciasto mniej wyrośnie, ale nie wygląd jest najważniejszy tylko smak i dobra zabawa! ;) Bardzo się cieszę, że wyszło i smakowało. Pozdrawiam i ślę całusy córci ;)

  3. Właśnie sobie nałożyłam kawałek. Jest pyszne. Właśnie takie ciasta lubię, szybko się je robi i składniki prawie wszystkie miałam w domu. Polecam wszystkim, a ja napewno zapisuję ten przepis w moim zeszyciku z przepisami. Pozdrawiam…

  4. Dlaczego krupczatka a nie mąka tortowa? To się uda? Kiedyś upiekłam ciasto kruche było strasznie twarde. Pozdrawiam

    • Może być oczywiście i mąka tortowa (w takich samych proporcjach) ;) Ale z krupczatką w żadnym wypadku nie wychodzi twarde i jak najbardziej się udaje ;) Ja po prostu ją wolę. A czemu kruche wyszło Ci twarde, nie mam pojęcia, głównym przeznaczeniem dla krupczatki są właśnie kruche ciasta…

    • Piekłam pierwszy raz to ciasto i dałam krupczatkę jak w przepisie, a ciasto jest pulchne i pyszne, w żadnym wypadku twarde. Pozdrawiam

  5. Wlasnie pieke ciacho, zamiast klasycznego cukru dodalam cukier trzcinowy,ciekawe co mi wyjdzie. Natomiast Twoje ciacho wyglada bardzo smakowicie.

    • Ja już nie mogę się doczekać, kiedy dojrzeją moje własne, ogródkowe :) Nie jest ich zbyt dużo, więc ich smakiem delektuję się tylko „na surowo” :)

  6. Świetne! wykorzystuję spory zapas krupczatki – robię sobie biszkoptowe podkłady pod różne cuda z owocami, nasączam ich sokiem z pasteryzacji, daję serniki na zimno, galaretki i inne wariacje – nadaje się bardziej niż z mąki tortowej. Cieszę się z tego przepisu !

    • Miło mi :) Ja też lubię krupczatkę i często ją wykorzystuję. Lubię robić z nią i biszkopty i kruche ciasta :) Pozdrawiam!

Odpowiedz na „~Kulinarna FuzjaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>