Powidła węgierkowe bez cukru + o pasteryzacji

Witam ;)

Dzisiaj zaprezentuję przepis na tradycyjne domowe powidła węgierkowe bez dodatku cukru. Mają piękny, głęboki, purpurowy kolor, inny niż te sklepowe. Są bardzo smaczne, początkowo kwaskowaty smak płynnie przechodzi w słodycz pochodzącą tylko i wyłącznie z owoców. Idealne do pieczywa, kanapek z białym serem, do przełożenia piernika i do świątecznego bigosu. Dla fanów, także do wyjadania prosto ze słoiczka. W zeszłym roku znikały niepostrzeżenie w „niewyjaśnionych” okolicznościach :-) Dlatego w tym roku mam zamiar zrobić ich dużo więcej. Na zdjęciach prezentuję pierwszą partię ;-)

Z 2 kg owoców wychodzą ok. 2 słoiczki 0,3 ml z lekką nadwyżką.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych węgierek. Śliwki powinny być dojrzałe, miękkie i słodkie, ale nie przejrzałe, ani nadgniłe.

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki. Sprawdzamy przy okazji, czy nie są robaczywe ;) Połówki śliwek wkładamy do garnka z grubym dnem, albo z powłoką ceramiczną. (W innym jest większe ryzyko, że powidła się przypalą). Garnek stawiamy na małym ogniu, przykrywamy pokrywką i czekamy aż śliwki puszczą sok. (ok. 30 min., ale radziłabym sprawdzać co jakiś czas).

Kiedy śliwki puszczą sok i staną się miękkie, zdejmujemy pokrywkę i zaczynamy co jakiś czas mieszać drewnianą łyżką. Po ok. 30 minutach, kiedy powidła zaczną lekko gęstnieć, wyłączamy gaz i odstawiamy do ostygnięcia na kilka godzin, najlepiej na całą noc. (Dlatego najlepiej zacząć robić powidła wieczorem).

Następnego dnia rano (lub po upływie kilku godzin) ponownie stawiamy garnek z powidłami na małym ogniu i  smażymy, mieszając od czasu do czasu i pilnując, by powidła się nie przypaliły. Pilnowanie powideł jest ważne, bo jeśli się przypalą, nadają się do wyrzucenia! Kiedy powidła osiągną pożądaną przez nas gęstość* nakładamy je do umytych i wypieczonych w piekarniku słoiczków, zakręcamy  i pasteryzujemy. (Proces pasteryzacji szczegółowo opisałam poniżej).

* Należy pamiętać, że powidła po całkowitym wystygnięciu będą gęstsze niż gorące.

 

*** PASTERYZACJA ***

Przedstawię teraz zasady i wskazówki dotyczące pasteryzacji przetworów w piekarniku.

  1. Myjemy słoiki i nakrętki.
  2. Słoiki wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 120-130 st. Od momentu rozgrzania piekarnika, wypiekamy słoiki przez 20-30 minut.
  3. Nakrętki zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do ostygnięcia, po czym wycieramy dokładnie do sucha.
  4. Gorący dżem/powidła/konfiturę przekładamy do słoików, brzegi wycieramy dokładnie do sucha i porządnie zakręcamy.
  5. Napełnione i zakręcone słoiki wstawiamy do nagrzanego do 120-130 st. piekarnika i pasteryzujemy 20 minut.
  6. Po tym czasie wyjmujemy słoiki, stawiamy je na nakrętkach, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia.
  7. Ostygnięte słoiki odwracamy i sprawdzamy, czy dobrze się zapasteryzowały. Jeśli mamy „klikające” zakrętki, nie powinny klikać ;-) Zwykłe, powinny być lekko wklęśnięte.

Smacznego! :)

Artykuł dostępny również na:
http://przepis-na-kobiete.pl/Artyku%C5%82y/401/pasteryzacja-w-piekarniku

4 myśli nt. „Powidła węgierkowe bez cukru + o pasteryzacji

  1. Super przepis… my też mamy dużo powidełek i konfiturek bez cukru – co jet rzadkością ponieważ wszyscy dają tony cukru nie patrząc na naturalną słodycz owoców…. Serdecznie zapraszam do nas – pozwolę sobie również dodać ten przepis na naszym profilu na FB…
    pozdrawiam….

    • :-) ja wczoraj zrobiłam 3 słoiczki w wersji korzennej. Do wersji podstawowej dodałam łyżeczkę cynamonu i pół łyżeczki imbiru. Smakuje obłędnie! Będzie idealne na święta ;-)

  2. Pamiętam powidła mojej babci. Gotowane (a raczej nie zdejmowane z pieca) przez prawie tydzień.
    Były tak gęste, że trzeba je było kroić jak marmoladę. babcia robiła je w stalowym saganie 30 litrowym. Stały tak w komórce bez pasteryzowania przez cała zimę, no przesadziłem. końca zimy nigdy nie doczekały ;-)
    Pyszny przepis. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>