Piernikowe muffiny z powidłami

Święta czuć już w powietrzu, chociaż śniegu brak :) Ja będę miała nadzieję do samej Wigilii, że jednak choć troszkę nam się świat zabieli ;) A jak święta – to piernik! Dzisiaj w wersji muffinkowej – w sam raz na wigilię klasową, spotkanie świąteczne w gronie znajomych, czy po prostu, jako przedświąteczna przekąska.

Muffinki są bardzo mięciutkie i puszyste. Kakaowo-korzenne. Z pysznymi, domowymi powidłami węgierkowymi w środku. Pyychaa! Bardzo polecam ;)

Składniki (na 12 sztuk):

  • 300 g mąki pszennej
  • 125 g cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 110 g masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki kakao nierozpuszczalnego
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • kilka kropel zapachu pomarańczowego
  • powidła śliwkowe
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia
  2. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia.
  3. Dodajemy kakao, przyprawę piernikową, cukier i sól. Mieszamy.
  4. Dodajemy mokre składniki: roztopione masło, jogurt, jajka, zapach pomarańczowy.
  5. Łączymy składniki delikatnie łyżką. Ciasto powinno mieć grudki, dzięki temu będzie puszyste.
  6. Nakładamy do papilotek: łyżkę ciasta – łyżeczkę powideł – łyżkę ciasta
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut w 180 st.
  8. Odstawiamy do ostygnięcia, polewamy polewą i dekorujemy. Dekoracje nakładamy na babeczki przed zastygnięciem polewy.

Smacznego!

Wkrótce więcej przepisów na świąteczne wypieki.

Do ponownego przeczytania,

Candy ;)

      

19 myśli nt. „Piernikowe muffiny z powidłami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>