Piankowy tort truskawkowy

6Ten pyszny i niezwykle efektowny tort przygotowałam na Dzień Mamy, ale doskonale sprawdzi się także na inne okazje. Jest lekki i bardzo delikatny, niezbyt słodki, świetny na gorące dni. W dodatku, wbrew pozorom, wcale nie jest trudny do wykonania, choć nie powiem, trochę pracy i czasu trzeba włożyć. Ale myślę, że warto :)

* Przepis własny. Pomysł na wygląd podpatrzony w sieci.

Składniki:

na spód biszkoptowy:

  • 2/3 szkl. mąki tortowej
  • 2/3 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

na piankę:

  • 600 ml śmietanki kremówki
  • 1 op. galaretki truskawkowej + 400 ml wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 6 truskawek

na mus:

  • 1 galaretka truskawkowa + 300 ml wody
  • 0,5 kg truskawek
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru

do dekoracji:

  • bita śmietana
  • truskawki

* Potrzebne będą 2 tortownice – mniejsza i większa – u mnie o średnicy 20 cm i 23 cm.

Przygotowanie:

Biszkopt:

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  2. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę, cukier i cukier waniliowy oraz wodę. Miksujemy na gładką masę.
  3. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia większej tortownicy, wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika i pieczemy 15-17 minut (do suchego patyczka).
  4. Odstawiamy do ostudzenia.

Mus:

  1. Przygotowujemy galaretkę wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody do 300 ml.
  2. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i blendujemy. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier i żelatynę i dokładnie mieszając, gotujemy jeszcze przez chwilę.
  3. Łączymy galaretkę z musem i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Mniejszą tortownicę wykładamy dokładnie folią aluminiową (spód i obręcz).
  5. Przestygnięty mus przelewamy do mniejszej tortownicy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Pianka:

  1. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody do 400 ml i dodając żelatynę. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie do lodówki, do lekkiego stężenia.
  2. Ubijamy śmietanę.
  3. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i blendujemy.
  4. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę, za każdym razem delikatnie miksując do połączenia.
  5. Dodajemy zblendowane truskawki i miksujemy .

Wykończenie:

  1. Większą tortownicę wykładamy folią aluminiową (spód i boki)
  2. Na spodzie układamy upieczony biszkopt.
  3. Wykładamy część pianki i rozprowadzamy ją równomiernie na biszkopcie. Wstawiamy na ok. 10 minut do lodówki, by masa stężała.
  4. Wyjmujemy zastygnięty mus z mniejszej tortownicy i delikatnie przekładamy go na warstwę pianki. Resztą pianki uzupełniamy przestrzenie między musem, a obręczą tortownicy i równomiernie rozprowadzamy ją na wierzchu.
  5. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
  6. Przed podaniem dekorujemy truskawkami i bitą śmietaną.

Smacznego! :)

Skorzystałaś/eś z przepisu? Pochwal się! Wyślij zdjęcie na the-taste-of-sweet@wp.eu , a umieszczę je w galerii na fanpage’u bloga :)

Follow my blog with Bloglovin

Milion smaków truskawekCo mamy dla mamy? Dzień Matki 2014

6 myśli nt. „Piankowy tort truskawkowy

Odpowiedz na „~KarolinaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>