Makowo-kokosowe ciasto na bazie białek

Ciasto z makiem na bazie białek, zwane też czasem „mrówkowcem”, ze względu na wygląd :) to świetna propozycja na codzienny deser, do kawy, herbaty albo kakao. Robi się go szybko i łatwo, równie szybko znika ze stołu ;) Jest to też bardzo dobry sposób na wykorzystanie zalegających w lodówce białek (mi zostało dużo po kruchym cieście).

Składniki:

  • 8 białek
  • niepełna szklanka mąki
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • zapach waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 op. cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju (u mnie olej z pestek winogron)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na lukier:

  • kilka łyżek cukru pudru
  • odrobina ciepłej przegotowanej wody

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawiamy na 180 st. Blachę 25 x 15 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  2. W miseczce łączymy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, makiem, wiórkami.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, stale miksując na najwyższych obrotach.
  4. Do sztywnych białek cienką strużką dolewany olej i zapach waniliowy, zmniejszając obroty miksera na najmniejsze.
  5. Do piany dodajemy stopniowo suche składniki, łącząc je delikatnie łyżką z białkami.
  6. Masę przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  7. Pieczemy w 180 st. przez 45-50 minut.
  8. Do miseczki wsypujemy kilka łyżek cukru pudru i dolewamy troszeczkę wody i kilka kropel zapachu waniliowego. Dokładnie mieszamy rozcierając grudki. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, dolewamy jeszcze odrobinkę wody i sprawdzamy konsystencję. Lukier powinien mieć konsystencję polewy, gęstego syropu. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki – dodajmy jeszcze trochę cukru.
  9. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, kiedy przestygnie rozsmarowujemy na nim lukier. Czekamy chwilę aż lukier zastygnie.
  10. Podajemy z gorącym kakao, kawą, herbatą lub innym ulubionym napojem ;)

 

Do ponownego przeczytania ;)

Smacznego!

Podoba Ci się przepis? Zapraszam do polubienia fanpage’a The taste of sweet na Facebooku (klik) ;)

27 myśli nt. „Makowo-kokosowe ciasto na bazie białek

    • Myślę, że nie jest to na tyle rażący błąd, aby pisać komentarz tylko po to, żeby go wytknąć. To nie jest praca naukowa, tylko blog, pisany potocznym, przystępnym i zrozumiałym dla wszystkich językiem. Dla Pani wiadomości – hiperpoprawność to też błąd ;)

  1. Witam! Nie spotkałam się jeszcze z tym ciastem, a wygląda bardzo smacznie :) Będę musiała je wypróbować :) Zapraszam do siebie na szarlotkę z prażonym słonecznikiem :) Pozdrawiam!

Odpowiedz na „~BasiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>