Kruchy kakaowy placek ze śliwkami i budyniem

5Kruche kakaowe ciasto, budyń śmietankowy i pyszne, soczyste śliwki. Efekt? Pyszne ciacho znikające z prędkością światła :) Zrównoważone z smaku, nie za słodkie, lekko winne dzięki śliwkom. Budyń nadaje całości kremowej, lekkiej konsystencji i doskonale komponuje się z owocami.

  • blacha: 27×38 cm
  • czas przygotowania: 30 minut
  • czas chłodzenia: 30 minut
  • czas pieczenia: 45 minut
  • temperatura: 180 st.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 litr mleka
  • 600 g śliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Z mąki, cukru, kakao, masła i żółtek zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcji 3:2, formujemy z nich kule, zawijamy w osobne woreczki foliowe i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut.
  2. Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  3. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód ścieramy na dużych oczkach tartki większą część ciasta.
  5. Na to wykładamy budyń (nie trzeba go studzić), a na budyniu równomiernie rozkładamy śliwki.
  6. Ścieramy mniejszą część ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
  7. Pieczemy ok. 45 minut.
  8. Studzimy* i posypujemy cukrem pudrem.

*Wiem, że ciężko będzie się powstrzymać (sama nie wytrzymałam :D ), ale ciasto wymaga wystudzenia, bo ciepły budyń będzie miał lekko płynną konsystencję.

Smacznego!

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło, jeśli polubisz fanpage bloga na Facebooku :) Znajdziesz mnie także na Google+ oraz Instagramie.

Skorzystałeś/aś z przepisu? Daj znać, jak wyszedł, w komentarzu :) Miło mi będzie, jak pochwalisz się również zdjęciem! Wyślij je na the-taste-of-sweet@wp.eu, a umieszczę je w galerii na fanpage’u bloga.

20 myśli nt. „Kruchy kakaowy placek ze śliwkami i budyniem

    • Myślę, że możesz spróbować, powidła powinny się sprawdzić ;) Ewentualnie śliwki możesz zastąpić innymi dostępnymi owocami – np. jabłkami.

  1. Ciasto wygląda super. I tyle. W przepisie nie ma proszku do pieczenia, więc spód ciasta wygląda jak zakalec. Ogólnie nie jadalne. Wylądowało w koszu. Szkoda pracy, oczekiwałam czegoś lepszego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>