Kruche ciasto z makiem i bezą kokosową

Po świętach zostało mi kilka niewykorzystanych puszek z masą makową. Dziś postanowiłam wykorzystać jedną z nich i zrobić makowiec. Żeby nie było zwyczajnie, na wierzch wyłożyłam bezę kokosową i tak powstało to oto pyszne ciasto :) Nie ma z nim wiele zachodu, bo nie trzeba mielić maku, wystarczy gotowa masa makowa (no chyba, że ktoś ma nadmiar czasu i się nudzi ;) ).

Składniki (na blachę 23×27 cm):

na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 4 białka
  • 1 puszka masy makowej (z bakaliami lub bez)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30 minut no zamrażalnika.
  2. Po 30 minutach ciasto ścieramy na dużych oczkach tartki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  3. 2 białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy łyżką z masą makową. Wykładamy na ciasto.
  4. 2 białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, po każdej partii miksując do uzyskania gładkiej i lśniącej masy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie łączymy łyżką z białkami. Wykładamy na ciasto.
  5. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy 45 minut.

Smacznego! :)

Podoba Ci się przepis? Zapraszam do polubienia fanpage’a The taste of sweet na Facebooku (klik) ;)

8 myśli nt. „Kruche ciasto z makiem i bezą kokosową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>