Kruche ciasto z lekką budyniową pianką, truskawkami i rabarbarem

Kwaskowaty smak rabarbaru doskonale łączy się ze słodyczą truskawek, a owoce w towarzystwie puszystej, budyniowej pianki i kruchego ciasta smakują wybornie. Przepis jest dosyć znany za sprawą Doroty z bloga Moje wypieki, ale na pewno znajdzie się ktoś, kto jeszcze nie miał okazji go wypróbować ;)

Ciasto smakuje świetnie też z samym rabarbarem. Można do niego dodać także inne owoce – maliny, jagody, brzoskwinie… praktycznie wszystko, co nam przyjdzie do głowy :D

KRUCHE CIASTO Z LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ, TRUSKAWKAMI I RABARBAREM

Składniki:

na kruche ciasto:

  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • 250 g margaryny lub masła
  • 5 żółtek (lub 4, jeśli są duże)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na budyniową piankę:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego (16g)
  • 2 op. budyniu waniliowego
  • 1/2 szkl. oleju

dodatkowo:

  • ok. 250 g truskawek
  • ok. 250 g. rabarbaru
  • cukier puder

Przygotowanie:

Margarynę kroimy w kostkę, umieszczamy w misce. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier, żółtka. Wszystko łączymy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części w stosunku 2:3, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie, większą część zetrzeć na spód wyłożonej papierem do pieczenia formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temp. 180 st. przez 20 minut. Odstawić do ostudzenia.

Przygotowujemy piankę: Ubijamy białka, powoli dodajemy partiami cukier i cukier waniliowy, stale ubijając. Powoli wsypujemy budynie, miksujemy aż składniki się połączą. Powoli, cienką strużką wlewamy olej i miksujemy do połączenia.

Na wystudzony spód wylewamy piankę i rozprowadzamy równomiernie po cieście. Układamy pokrojone owoce, ścieramy na tartce drugą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. przez ok. 40 min. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! ;)

11 myśli nt. „Kruche ciasto z lekką budyniową pianką, truskawkami i rabarbarem

  1. Hm, fajnie wygląda, ślina mi cieknie – a ja się chcę odchudzić z 5 kg! Na pewno wykonam to ciasto w sierpniu ok.10, gdyz przyjedzie do domu mąż i córka. Dam znać o wrażeniach smakowych( adres www. zapiszę na pulpicie) Pozdrawiam Wrocławianka

  2. Pyszne ciasto, super przepis. Ja zamiast cukru waniliowego dałam ekstrakt, jeszcze bardziej podkreśla smak.
    W Twoim przepisie w dziale „przygotowanie” wkradł się błąd. Nie ma proszku do pieczenia (który jest w składnikach) za to pojawił się cukier puder, którego w składnikach ciasta nie ma.
    Ciacho pierwsza klasa!
    Pozdrawiam i polecam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>