Konfitura wiśniowa

2Konfitura wiśniowa jest jedną z moich ulubionych. Wspaniale smakuje w połączeniu z twarogiem, na świeżym, chrupiącym pieczywie. Nie lubię bardzo słodkich przetworów, dlatego dodaję środek żelujący. Konfitura wychodzi przepyszna w smaku i idealna w konsystencji, ma mnóstwo owoców.

Składniki:

  • 2 kg wiśni (waga po wydrylowaniu)
  • 600 g cukru
  • 1 op. środka żelującego 3:1 (lub czystej pektyny)*

* Dodaję jedno opakowanie na 2 kg owoców (wg przepisu na opakowaniu – 1 op. na 1 kg owoców) dlatego, że w takiej konfiguracji konfitura na odpowiednią konsystencję, nie robi się z niej galaretka.

Przygotowanie:

  1. Wydrylowane wiśnie umieszczam w dużym garnku, mieszam z środkiem żelującym i doprowadzam do wrzenia.
  2. Dodaję cukier, ponownie doprowadzam do wrzenia i gotuję ok. 5 minut.
  3. Gorącym napełniam wyparzone słoiki, wycieram brzegi i mocno zakręcam.
  4. Pasteryzuję z piekarniku nagrzanym do 120 st. przez 20 minut.
  5. Wyjmuję, stawiam na nakrętkach, przykrywam ściereczkami i zostawiam do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

W wiśniowym sadzie 2014Przetwory

13 myśli nt. „Konfitura wiśniowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>