Konfitura gruszkowa z imbirem i cytryną

Przepis, z moimi drobnymi zmianami, pochodzi z bloga Bei, która jest dla mnie niezmienną inspiracją, jeśli chodzi o przetwory ;) Robiłam tę konfiturę już w zeszłym roku, ale w wersji ze sproszkowanym imbirem. Tym razem zrobiłam ją z imbirem kandyzowanym, który nadał jej nowego wymiaru i niepowtarzalnego smaku.

Oczyma wyobraźni już widzę zimowy sobotni poranek, za oknem biało, a ja wyciągam z piekarnika świeże drożdżowe bułeczki i jeszcze ciepłe smaruję gruszkową konfiturą… Mmm… poezja :)

 

Składniki:

  • 2 kg gruszek
  • ok. 250 g cukru
  • 2 cytryny (sok i otarta skórka)
  • ok. 60 g kandyzowanego imbiru
  • pół łyżeczki tartego świeżego imbiru

Przygotowanie:

  1. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niezbyt małą kostkę.
  2. Polewamy je sokiem z cytryn, dodajemy startą skórkę cytrynową, pokrojony w kostkę kandyzowany imbir, świeży, starty imbir oraz cukier.
  3. Przykrywamy i odstawiamy na noc.
  4. Następnego dnia przekładamy gruszki do garnka i mieszając, smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  5. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut w piekarniku.
  6. Stawiamy do góry dnem, przykrywamy ściereczkami i zostawiamy do ostygnięcia.

8 myśli nt. „Konfitura gruszkowa z imbirem i cytryną

  1. To musi być przysłowiowe „niebo w gębie”, uwielbiam wszelkiego typu konfitury a to połączenie wydaje się być rewelacyjne, chyba jeszcze wypróbuję w tym roku Twój przepis,
    pozdrawiam :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>