Kompot rabarbarowo-truskawkowy z miętą

1Wiosna w pełni :) Słońce tak pięknie grzeje, że nie chce się siedzieć w domu. A jak wiosna – to rabarbar! To warzywo (tak, to nie owoc! ;) ) ma mnóstwo zastosowań, jednym z nich, dla mnie obowiązkowym, jest kompot. Pyszny i orzeźwiający. Tym razem w towarzystwie truskawek, które dodają mu słodyczy i mięty, dzięki której nabiera wspaniałego aromatu. Ma piękny rubinowy kolor. Podany z kostkami lodu będzie świetnym orzeźwieniem w zbliżające się gorące dni.

Składniki:

  • 150 g rabarbaru (jeden pęd)
  • 400 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 5-6 listków świeżej mięty
  • 5 litrów wody
  • 4 łyżki cukru
  • kilka kostek lodu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Owoce wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.
  2. Doprowadzamy do wrzenia.
  3. Słodzimy do smaku.
  4. Odcedzamy i przelewamy do dzbanka.
  5. Dodajemy listki mięty
  6. Podajemy na ciepło lub schłodzony z kostkami lodu.

3Smacznego! :)

7 myśli nt. „Kompot rabarbarowo-truskawkowy z miętą

  1. Nie ma to jak domowy kompot. Twoja propozycja z miętą jest niezwykle kusząca. Posiałam w doniczkach miętę, ale coś nie chce mi wzejść. Mam nadzieję, że wreszcie się ruszy i będę mogła się rozkoszować takimi kompocikami z miętą :-)

Odpowiedz na „KasiawaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>