Kokosanka – ciasto czekoladowe z wiórkami kokosowymi

Weekend za pasem, a Wy nie macie pomysłu na pyszne wypieki? ;) A może chcecie czymś zaskoczyć Waszych gości, bo znudziła się Wam tradycyjna szarlotka? Kokosanka to ciasto dla wielbicieli czekolady i kokosa. Jest miękkie i puszyste, mocno czekoladowe. Wiórki kokosowe dodają mu charakteru :) Do jego przygotowania zainspirowała mnie siostra i dzielnie mi asystowała ;) Nie ma nic lepszego niż wspólne pieczenie:)

Składniki:

na ciasto:

  • 250 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. śmietany 18 %
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao nierozpuszczalnego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • 2 żółtka

na polewę:

  • 125 g masła
  • 1 szkl. śmietany 18 %
  • 10 łyżek cukru
  • 3-4 łyżki kakao

ponadto:

  • 300 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy ciasto: Masło, cukier, śmietanę i cukier waniliowy przekładamy do rondelka i podgrzewamy do zagotowania i rozpuszczenia masła. Studzimy.
  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka i żółtka dodajemy do wystudzonej masy, miksujemy do gładkości. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką do połączenia składników.
  3. Blachę (32 x 22cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy na nią gotowe ciasto.  Pieczemy ok. 30 – 40 minut w 170 st. do „suchego patyczka”. Odstawiamy do wystudzenia.
  4. Przygotowujemy polewę: Masło, śmietanę, cukier i kakao przekładamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Ciasto kroimy w kostkę. Na talerz wysypujemy wiórki kokosowe. Każdą kostkę maczamy w polewie, a potem obtaczamy w wiórkach. Ja roiłam to przy pomocy widelca (nadziewałam kostkę na widelec, zanurzałam ją w polewie i delikatnie obtaczałam w wiórkach).
  6. Odkładamy na talerz i wstawiamy na pół godziny do lodówki, by polewa szybciej zastygła.

Podoba Ci się przepis? Zapraszam do polubienia fanpage’a The taste of sweet na Facebooku (klik) ;)

28 myśli nt. „Kokosanka – ciasto czekoladowe z wiórkami kokosowymi

  1. Witam, uśmiechnęłam się sama do siebie, gdy zobaczyłam to ciasto, bo przypomniało mi się jak robiła je moja mama. we wrześniu minęło 7 lat jak odeszła. ale to ciasto, gdy robię od czasu do czasu, przypomina mi wspólne chwile. Przepraszam, że tak smutno, ale to chyba nastrój jutrzejszego dnia mi się udzielił. Polecam, bo to proste i pyszne ciasto!

  2. Kokosanki są pyszne,bardzo często goszczą na moim stole.
    Piekłam je nawet na wesele mojej szwagierki,zrobiły furorę.
    Pooooooooolecam.

Odpowiedz na „~gotowaniezestylemAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>