Jagodzianki – puszyste i miękkie

2Wyobrażacie sobie lato bez jagodzianek? Bo ja nie :) Kiedy byłam mała, te puszyste, mięciutkie bułeczki pełne jagód robiła moja Babcia. Były pyszne! Ten przepis (lekko przeze mnie zmodyfikowany) pochodzi z bloga Kotlet.tv, gdzie zawędrowałam w poszukiwaniu idealnego ciasta drożdżowego. To jest naprawdę bardzo dobre. Polecam :)

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 7 g drożdży instant
  • 160 ml mleka
  • 1 jajko
  • 20 ml oleju
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • ok. 150-200 g jagód
  • cukier puder
  • mleko do smarowania

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do połączenia.
  2. Wyjmujemy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 minut, w razie potrzeby podsypując mąką, ale niezbyt dużo, bo ciasto zrobi się twarde. Wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  3. Formujemy kulę i zostawiamy w ciepłym miejscu w misce przykrytej lnianą ściereczką na godzinę, do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, formujemy z nich kule, każdą z nich rozpłaszczamy i rozciągamy w rękach, nakładamy dużo jagód, posypujemy łyżeczką cukru pudru, zlepiamy brzegi i formujemy bułeczki.
  5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia przez godzinę.
  6. Nastawiamy piekarnik na 180 st. Smarujemy wyrośnięte bułeczki mlekiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 14-17 minut.
  7. Wyjmujemy, ostygnięte posypujemy cukrem pudrem. Możemy też polukrować.

Smacznego! :)

Skorzystałaś/eś z przepisu? Pochwal się! Wyślij zdjęcie na the-taste-of-sweet@wp.eu , a umieszczę je w galerii na fanpage’u bloga :)

Odwiedź mnie na: FB, Instargramie oraz Google+ Do zobaczenia! :)

Słodkie jagodowe lato

28 myśli nt. „Jagodzianki – puszyste i miękkie

    • Jagodzianki i kakao to idealne połączenie :) Też je zajadałam w takim towarzystwie, jak byłam mała, a i teraz mi smakuje ;)

  1. Pięknie Ci wyrosły! Ja też nie wyobrażam sobie lata bez jagodzianek, więc wcześniej czy później muszę je zrobić! :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

  2. jagodzianki wyszly jak w komentarzu miekie i puszyste,znikly w mig z talerza….. nastepnym razem zrobie z podwujnej porcji. Polecam, byly pycha :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>