Gruszki w occie

Przetworów jesiennych ciąg dalszy :) Były już śliwki w occie, tym razem zapraszam na gruszki. W moim domu, gruszki w occie przygotowywane przez babcię były hitem każdego przyjęcia. Teraz ja kontynuuję tę tradycję, bo przystawka ta jest jedną z moich ulubionych.

Dobre gruszki po otwarciu są jędrne, nie za bardzo miękkie, ale też nie twarde. Dlatego nie należy ich zbyt długo gotować w zalewie, bo bardzo łatwo je przegotować i potem zrobi się z nich „ciapa” :)

Składniki:

  • 1 kg twardych gruszek, np. konferencji
  • 1,5 l wody
  • 1 szkl. octu
  • 1 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • łyżka goździków
  • kora cynamonu
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do miski z wodą i  sokiem z cytryny.
  2. Przygotowujemy zalewę octową: wodę i ocet wlewamy do garnka, dodajemy cukier, sól i przyprawy, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy dopóki cały cukier się nie rozpuści.
  3. Do wrzącej zalewy wkładamy partiami gruszki, gotujemy ok. 2 minuty, przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy gorącą zalewą.
  4. Słoiki zakręcamy, stawiamy do góry dnem i przykrywamy ściereczkami do wystygnięcia. Nie pasteryzujemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>