Gorąca czekolada z korzenną nutą i bitą śmietaną

Gorąca, aromatyczna, gęsta czekolada… z nutką korzennych przypraw i bitą śmietaną. Czy może być coś lepszego na chłodne zimowe dni? Albo na ekspresową poprawę humoru? ;) 

Składniki (na 3 porcje):

  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietanki 30% lub 36% o płynnej konsystencji (gęsta może się zważyć!)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • ubita śmietana

Przygotowanie:

  1. Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy przyprawę i doprowadzamy do wrzenia.
  2. Dodajemy połamaną czekoladę i gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i zgęstnieje.
  3. Podajemy na gorąco, z kleksem bitej śmietany.

Smacznego! :)

Jedna myśl nt. „Gorąca czekolada z korzenną nutą i bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>