Eton Mess z musem z kiwi

Eton Mess to tradycyjny, znany od XIX w., angielski deser, składający się z owoców, musu owocowego, bitej śmietany i pokruszonych bez. W oryginalnej wersji z truskawkami, u mnie, ze względu na porę roku, z kiwi. Jest orzeźwiający. Kwaskowaty smak kiwi doskonale łączy się ze słodyczą bez i kremową konsystencją śmietanki. Dla osób nie lubiących zbyt słodkich deserów będzie idealny.

Składniki (na 2 porcje):

  • 3 sztuki kiwi
  • 200 g śmietanki kremówki
  • kilka małych bezików (można użyć gotowych, kupionych w cukierni, jeśli nie mamy czasu albo „serca” do pieczenia bez ;) )
  • starta gorzka czekolada (ok. 2 kostki)
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  1. 2 sztuki kiwi miksujemy w blenderze na mus z 1 łyżką cukru pudru.
  2. 1 sztukę kiwi kroimy w kostkę.
  3. Śmietankę ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.
  4. W wysokich szklankach układamy na przemian: bitą śmietanę, pokruszone beziki, kawałki kiwi, mus z kiwi. Dekorujemy startą czekoladą i całymi bezikami.

Smacznego!! :)
Beza doskonała

8 myśli nt. „Eton Mess z musem z kiwi

  1. Jakie to musi być dobre! Wypróbuję ;) Wygląda naprawdę zachęcająco. Gdy byłam młodsza, miałam lekka alergię na kiwi, ale może już z tego wyrosłam – czas to sprawdzić ;)
    Pozdrawiam!

    • Oj, było dobre :) Zamiast kiwi można użyć każdych innych owoców, z których da się zrobić mus, ale z kiwi jest fajny efekt smakowy, więc polecam. Może alergia minęła z wiekiem ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>