Dżem z czarnej porzeczki

2Niezbędny składnik pleśniaka. Pyszny z naleśnikami, goframi i świeżym pieczywem. Bogaty w witaminę C, antyoksydanty i inne mikroelementy. Bez konserwantów i sztucznych barwników. Domowy dżem z czarnej porzeczki. Tylko owoce i cukier. Nic więcej :)

Składniki:

  • 2 kg czarnej porzeczki (waga po przebraniu i pozbawieniu gałązek)
  • 650 g cukru

Przygotowanie:

  1. Porzeczki myjemy, przebieramy i pozbawiamy gałązek.
  2. Przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc.
  3. Rano zagotowujemy porzeczki i gotujemy ok. 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
  4. Wieczorem (albo za kilka godzin) ponownie zagotowujemy i gotujemy ok. 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Kolejnego dnia powtarzamy proces – zagotowujemy dżem i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, ok. 30-40 minut. Dżem powinien być dosyć gęsty, ale nie za bardzo – zgęstnieje jeszcze po wystudzeniu.
  6. Przekładamy do wyparzonych słoików, wycieramy brzegi i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy z piekarniku w temp. 120 st. przez 20 minut.
  7. Stawiamy na zakrętkach, przykrywamy ściereczkami i zostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego! :)

Skorzystałaś/eś z przepisu? Pochwal się! Wyślij zdjęcie na the-taste-of-sweet@wp.eu , a umieszczę je w galerii na fanpage’u bloga :)

Odwiedź mnie na: FB, Instargramie oraz Google+ Do zobaczenia! :)

2 myśli nt. „Dżem z czarnej porzeczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>