Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką

3Pyszne, jesienne drożdżówki :) Miękkie i puszyste ciasto, soczyste, słodkie śliwki i cynamonowa kruszonka wieńcząca całość – idealne na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Najlepsze prosto z piekarnika, jeszcze lekko ciepłe, ze szklanką mleka lub kakao :) Polecam!

  • ilość: 12 sztuk
  • czas przygotowania: 2,5 h
  • czas pieczenia: 15 minut
  • temperatura pieczenia: 180 st.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 160 ml mleka
  • 1 jajko
  • 20 ml oleju
  • 8-10 łyżek cukru
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • ok. 500 g śliwek
  • łyżka masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • odrobina mleka do smarowania

Przygotowanie:

  1. Mąkę, drożdże, mleko, jajko, olej, cukier i sól umieszczamy w misce i mieszamy łyżką do połączenia składników.
  2. Wykładamy na wysypaną mąką stolnicę i dokładnie wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzemy podsypując lekko mąką.
  3. Formujemy kulę, umieszczamy ją w misce, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 12 części, formujemy z nich kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
  5. Po tym czasie, rozpłaszczamy kule, robimy w środku wgłębienie i umieszczamy tam wypestkowane i pokrojone na ćwiartki śliwki.
  6. Brzegi drożdżówek smarujemy cienką warstwą mleka i posypujemy kruszonką (masło, mąkę, cukier i cynamon rozcieramy w palcach, aż do powstania grudek)
  7. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika, na poziom drugi od góry i pieczemy ok. 15 minut.
  8. Wyjmujemy, studzimy.

~ PORADA ~ Drożdżówki zachowają świeżość dłużej, jeśli będziemy przechowywać je przykryte lnianą ściereczką i zawinięte w folię, np. reklamówkę.

Życzę smacznego! :)

10 myśli nt. „Drożdżówki ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>