Domowy budyń czekoladowy z konfiturą wiśniową

Pyszny, mocno czekoladowy budyń domowej roboty zdecydowanie przewyższa smakiem budynie z proszku. Jego smak jest głęboki, a konsystencja aksamitna. Dodatek konfitury wiśniowej wspaniale go dopełnia. Odpowiednio podany, z codziennego i zwyczajnego deseru, stanie się daniem wykwintnym i zadowoli nawet najbardziej wymagające kubki smakowe :) Polecam szczególnie tym z Was, którzy nie robili jeszcze domowego budyniu ;)

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kakao nierozpuszczalnego
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • konfitura wiśniowa

Przygotowanie:

  1. W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy obie mąki i kakao.
  2. Żółtko ucieramy z cukrem.
  3. Pozostałe mleko zagotowujemy. Nie zdejmując rondelka z gazu, dodajemy żółtka roztrzepane z cukrem oraz mleko z mąkami i kakao i energicznie mieszamy.
  4. Budyń ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez chwilę do zgęstnienia, cały czas mieszając.
  5. Nakładamy do pucharków/kieliszków i podajemy na ciepło z konfiturą wiśniową.

Smacznego!

7 myśli nt. „Domowy budyń czekoladowy z konfiturą wiśniową

  1. Same pyszności na tym blogu! Ale ten czekoladowy budyń z konfiturą mmm, chyba wiem już jaki deser będzie u mnie gościł w najbliższym czasie! Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>