Domowa przyprawa piernikowa

Do Świąt Bożego Narodzenia został niecały miesiąc, który zleci zanim się obejrzymy. ;) Dlatego warto już teraz pomyśleć o domowej, aromatycznej przyprawie do piernika. Jest zupełnie inna niż gotowe przyprawy, w których głównym składnikiem jest cukier. Ta przygotowana własnoręcznie nada niepowtarzalnego, głębokiego, korzennego smaku Waszym piernikom, pierniczkom, muffinkom i innym wypiekom, a także napojom :) Naprawdę warto ją zrobić, tym bardziej, że nie zajmuje to wiele czasu.

Składniki:

  • 2 op. (36 g) mielonego cynamonu
  • 1,5 łyżki mielonego imbiru
  • 1 łyżka mielonego kardamonu
  • 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka mielonych goździków

Przygotowanie:

  1. Jeśli uda nam się znaleźć wszystkie przyprawy w postaci sproszkowanej – to sprawa jest banalna – wystarczy odmierzyć odpowiednie porcje każdej z przypraw, dokładnie wymieszać i przesypać do szczelnie zamykanego słoiczka.
  2. Jeśli jednak nie udało nam się znaleźć niektórych przypraw w postaci sproszkowanej (tak, jak w moim przypadku), mielimy te przyprawy w młynku lub maszynce do kawy, a potem ucieramy na proszek w moździerzu (jeśli nie zostały dokładnie zmielone). Następnie przesiewamy przez sitko i łączymy z pozostałymi przyprawami.

PS Przepisy na świąteczne ciasta i desery z wykorzystaniem przyprawy piernikowej i nie tylko, już wkrótce zaczną pojawiać się na blogu ;) Zapraszam do śledzenia.

Pozdrawiam Was serdecznie!

Do przeczytania ;)

10 myśli nt. „Domowa przyprawa piernikowa

    • Przyprawy sklepowe mają w swoim składzie przeważnie także cukier lub/i mąkę (w składzie podane na pierwszym miejscu, a więc mają największy udział procentowy), ich aromat nie jest nawet w połowie tak intensywny, jak przyprawy domowej. Co do samych przypraw, to skład każdej gotowej mieszanki różni się zależnie od firmy, ale generalnie jest podobny do tego, który zaproponowałam. Plusem przygotowania domowej przyprawy jest także możliwość dowolnego komponowania składu. Do przyprawy można też dodać np. anyż (którego nie podałam w przepisie), ale nie każdy go lubi, bo ma specyficzny smak. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>