Cupcakes z lemon curd i kremem cytrynowym

c1aCupcakes przygotowane na imprezę urodzinową siostry. Puszyste, wilgotne ciasto, przykryte chmurką delikatnego kremu cytrynowego na bazie śmietanki i mascarpone. Mają wyrazisty, nie za słodki smak. Są pyszne. Dla mnie są numerem jeden, spośród wszystkich, które jadłam i robiłam do tej pory :) Zniknęły szybciej, niż się pojawiły :D

c2aSkładniki (na 15 standardowej wielkości babeczek):

  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • kilka kropel zapachu cytrynowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 op. serka mascarpone
  • 1 op. śmietan fix
  • łyżeczka żelatyny (opcjonalnie)*
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g lemon curd

* krem jest całkiem sztywny także bez żelatyny, ja dałam na wszelki wypadek, żeby mieć pewność, że babeczki wytrzymają.

na lemon curd *:

  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 2 cytryny (otarta skórka i wyciśnięty sok)
  • 80 g masła
  • 160 g cukru

* Z tych proporcji wyjdzie ok. 500 ml lemon curdu, do przepisu będziemy potrzebować połowy. Pozostały krem możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni i wykorzystać go np. do Bezy pod cytrynową chmurką ;)

c3aPrzygotowanie:

lemon curd:

W rondelku roztrzepujemy rózgą do ubijania białek: jajka, żółtka i cukier. Stawiamy na ogniu, dodajemy masło oraz sok i skórkę z wcześniej wyszorowanych i sparzonych, cytryn. Cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.

babeczki:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i sól. Dolewamy mleko, olej, zapach cytrynowy i wbijamy jajka. Miksujemy, aż składniki się dobrze połączą. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Do papilotek wykładamy kolejno: łyżkę ciasta, łyżeczkę lemon curd, łyżkę ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy  w 180 st. na lekko złoty kolor, ok. 25 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

krem cytrynowy:

Pół łyżeczki żelatyny zalewamy łyżką śmietanki i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę ubijamy ze śmietan fixem i cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i dobrze miksujemy. Dodajemy pozostały lemon curd i znów dobrze wszystko łączymy miksując. Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w śmietance i ponownie dobrze miksujemy.

Wystudzone babeczki dekorujemy kremem cytrynowym i wstawiamy na godzinę do lodówki.

c4Smacznego! ;)

11 myśli nt. „Cupcakes z lemon curd i kremem cytrynowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>