Cupcakes bananowe z solonym karmelem i pierwsze urodziny bloga

Dziś mija rok, od kiedy na blogu pojawił się pierwszy wpis :) To był bardzo przyjemny czas, pełen nowych i pysznych smaków, którymi mogłam się z Wami dzielić. Dziękuję, że jesteście, czytacie, komentujecie i korzystacie z zebranych tu przepisów. Z tej okazji przygotowałam absolutnie przepyszne babeczki, w których idealnie łączą się smaki – słodki i słony. Mocno bananowe, skąpane w sosie z solonego karmelu, dostarczą Waszym kubkom smakowym niezapomnianych doznań :)

Składniki:

  • 100 ml oleju
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 dojrzały banan
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g cukru brązowego
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 op. śmietan-fixu
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 4 łyżki białego cukru
  • 1/4 szkl. wody
  • 8 łyżek śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1/3 łyżeczki soli gruboziarnistej

Przygotowanie:

  1. Banana blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Łączymy z olejem, jogurtem i jajkami.
  2. W drugiej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól.
  3. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową łopatką do połączenia.
  4. Ciasto wykładamy do papilotek i pieczemy w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 20-25 minut.
  5. Śmietankę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem i łączymy ze zblendowanym bananem i sokiem z cytryny.
  6. Przygotowujemy karmel: do rondelka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go cienką warstwą po dnie.
  7. Podgrzewamy na małym ogniu, nie mieszając, aż się rozpuści i zacznie brązowieć.
  8. Gdy osiągnie brązowy kolor, dolewamy wodę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. (Uwaga! Może pryskać.)
  9. Gotujemy ok. minutę, po czym dolewamy śmietankę i gotujemy jeszcze ok. 4-5 minut.
  10. Dodajemy masło oraz sól i mieszając, podgrzewamy do rozpuszczenia.
  11. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem śmietankowo-bananowym, sosem karmelowym i plasterkami banana. (Babeczki dekorujemy bezpośrednio przed podaniem)

*przepis na solony karmel pochodzi z Kwestii Smaku.

9 myśli nt. „Cupcakes bananowe z solonym karmelem i pierwsze urodziny bloga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>