Crumble z rabarbarem i jabłkami

2Wariacji rabarbarowych ciąg dalszy. Jabłka i rabarbar zapiekane pod kruszonką. Bardzo prosty, szybki i smaczny deser :) Najlepiej smakuje podany na gorąco w towarzystwie lodów waniliowych lub bitej śmietany.

1Składniki:

  • 1 jabłko
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 5 łyżek cukru + 2 łyżeczki
  • 1/2 szkl. mąki
  • 50 g masła

Przygotowanie:

  1. Rabarbar i jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym i mieszamy z dwoma łyżeczkami cukru.
  2. Przygotowujemy kruszonkę: Mąkę, cukier i masło rozcieramy palcami, do połączenia składników i uzyskania konsystencji mokrego piasku.
  3. Owoce posypujemy obficie kruszonką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180 st.

3Smacznego! :)

9 myśli nt. „Crumble z rabarbarem i jabłkami

  1. Takie proste i aż się sama sobie dziwię, że jeszcze nigdy nie zrobiłam takiego deseru. Moja córka będzie wniebowzięta bo uwielbia kruszonki i zawsze zjada ją z ciast :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>