Ciasto ze śliwkami

Dzisiaj wyjątkowo nie mój wytwór, a mojej młodszej siostry, która w ostatnim czasie zaczęła zaprzyjaźniać się z piekarnikiem (zdjęcia są również jej autorstwa) :D Dodam, że jak na debiut w przygotowaniu ciasta od początku do końca samodzielnie, wyszło jej bardzo dobre. Korzystała z przepisu z tego bloga na ciasto z truskawkami. Ja wykorzystałabym jednak mniejszą ilość cukru, bo z oryginalnego przepisu wyszło trochę za słodkie. Poza tym, ciasto jest pyszne – miękkie i puszyste, rozpływa się w ustach, a soczyste śliwki nadają mu charakteru. Z czystym sumieniem polecam Wam ten przepis ;)

Składniki:

  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 10 łyżek cukru (ja sugeruję dać 5 łyżek)
  • 1,5 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • śliwki

Przygotowanie:

  1. W misce miksujemy mąkę, miękkie masło, jajka, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól.
  2. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem.
  3. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy i układamy na nim umyte połówki śliwek, lekko je dociskając.
  4. Pieczemy w 180 st. ok 45 minut (du „suchego patyczka” i zarumienienia wierzchu). Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

4 myśli nt. „Ciasto ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>