Cherry pie, czyli tarta z wiśniami

Cherry pie to tradycyjne amerykańskie ciasto, które często pojawia się w familijnych filmach. Jest proste do wykonania i naprawdę pyszne, lekko kwaskowate, ale nie za bardzo. Słodycz kruchego ciasta świetnie łączy się ze smakiem wiśni. Trudno się od niego oderwać i poprzestać na jednym kawałku :)

Składniki: (na formę o średnicy 27 cm)

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 5 żółtek (lub 4, jeśli są z dużych jaj)
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g wiśni
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodajemy cukier, żółtka, pokrojoną w kostkę margarynę i siekamy wszystko do wstępnego połączenia. Następnie zagniatamy i dzielimy na 2 części w stosunki 1:3. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Większą rozwałkowujemy i przy pomocy wałka przenosimy na wysmarowaną masłem formę do tarty. Lekko dociskając, wyrównujemy brzegi. Widelcem robimy dziurki w spodzie i wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 10 min. Po tym czasie wyjmujemy spód i odstawiamy do przestudzenia.

Wiśnie drylujemy, łączymy z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem, wykładamy na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta ścieramy na tartce na wierzch i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. Wyjmujemy, a kiedy lekko przestygnie, posypujemy cukrem pudrem.

Dajcie znać, czy smakowało! ;)

Przepis dodaję do akcji:

13 myśli nt. „Cherry pie, czyli tarta z wiśniami

  1. Zrobiłam dzisiaj rano i wyszła przepyszna. :-) Zmieniłam trochę przepis dodając masła zamiast margaryny. Wydaje mi się, że tak zdrowiej. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów kulinarnych :-)

    • Pewnie :) Z tym, że wiśni mrożonych nie rozmrażamy przed wyłożeniem na kruche ciasto, a wiśnie ze słoika należy najpierw odsączyć. Pozdrawiam ;)

  2. Czy aby ba pewno są dobre proporcje? Nie za duzo masla do takiej ilosci maki? U mnie zrobila sie maslana masa a nie ciasto, niestety. Wydaje mi sie ze 150 w zupelnosci by wystarczylo. Cala kostka to zdecydowanie za duzo. Czy moglaby Pani to zweryfikowac?

    • Dzięki za zwrócenie uwagi. Ilość masła i reszty składników jest ok, za to ilość mąki już nie. Oczywiście powinno być 3 szklanki, czyli 750 g. Musiałam się zagapić, pisząc przepis. Bardzo przepraszam za błąd, już poprawiam. Pozdrawiam i życzę pomyślności w Nowym Roku! ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>