Charlotte z musem truskawkowo-jagodowym i owocami

3bCharlotte to śliczny francuski deser składający się z podłużnych biszkoptów i delikatnego musu owocowego. Przewiązany kokardką może śmiało wystąpić w roli tortu, a także być uroczym prezentem :) Ja podarowałam go Tacie z okazji Dnia Ojca.

***

Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form:
http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php

***

Składniki:

na spód biszkoptowy:

  • 1 jajko
  • 1/3 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody

na mus truskawkowy z jagodami:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1,5 szklanki zblendowanych truskawek
  • 4 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szklanka jagód

dodatkowo:

  • paczka (200g) podłużnych biszkoptów, np. ladyfingers
  • ok. pół kilo owoców sezonowych (u mnie: truskawki, maliny, jagody i czereśnie)
  • cukier puder

Przygotowanie:

spód biszkoptowy:

  1. Białko ubijamy na sztywno z cukrem.
  2. Dodajemy żółtko, mąkę i wodę i miksujemy na gładką masę.
  3. Wylewamy do tortownicy (śr. 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wkładamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika i pieczemy ok. 17 minut.
  5. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.

mus truskawkowy:

  1. Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy ciepłą wodą (tylko tyle, aby zakryć żelatynę). Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
  2. Zblendowane truskawki podgrzewamy w garnuszku do wrzenia. Zestawiamy z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy dokładnie do połączenia. Odstawiamy do ostudzenia, a potem wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
  3. Gdy mus truskawkowy lekko stężeje, ubijamy śmietankę, dodając cukier puder.
  4. Partiami dodajemy ubitą śmietankę do musu truskawkowego i dokładnie, ale bardzo delikatnie łączymy łyżką. (nie miksujemy!)
  5. Do musu dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.

wykończenie:

  1. Spód biszkoptowy obkrajamy wkoło (ok. 1 cm).
  2. Spód tortownicy wykładamy folią aluminiową. Układamy na niej obkrojony spód biszkoptowy. Zaciskamy obręcz.
  3. Pionowo wzdłuż obręczy układamy podłużne biszkopty.
  4. Mus wykładamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami i schładzamy w lodówce min. kilka godzin (najlepiej całą noc)
  5. Przed podaniem wykładamy na wierzch owoce, posypujemy cukrem pudrem, rozpinamy obręcz i przewiązujemy biszkopty ozdobną wstążeczką.

Smacznego! :)

Skorzystałaś/eś z przepisu? Pochwal się! Wyślij zdjęcie na the-taste-of-sweet@wp.eu , a umieszczę je w galerii na fanpage’u bloga :)

Odwiedź mnie na: FB, Instargramie oraz Google+ Do zobaczenia! ;)

Lepiej z eko torbami od Odszukaj.com

37 myśli nt. „Charlotte z musem truskawkowo-jagodowym i owocami

  1. Prześledziłam wiele przepisów na Charlotte. Ten wydał mi się perfekcyjny. I taki jest! Ciasto udało się w 100% . Rewelacyjna sprawa:-) . Dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>