Beziki pomarańczowe

Dzisiaj w menu małe, słodkie cudowności – beziki z pomarańczową nutą. Czy jest ktoś, kto zdoła im się oprzeć? ;) Z bezą, jak to z bezą – jest kapryśna i każdy musi znaleźć na nią swój własny sposób, zwłaszcza dostosować przepis do swojego piekarnika. Podaję swój, który u mnie się sprawdza. Beziki wychodzą kruche i jasne. Aby podkręcić ich smak, dodaję olejek zapachowy, albo sok z cytryny. Zapraszam do wypróbowania ;)

Beziki tym razem zrobiłam z myślą o deserze, który wkrótce pojawi się na blogu. Domyślacie się, co to będzie? ;)

Składniki:

  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 krople olejku pomarańczowego lub innego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ubijamy białka na sztywną pianę.
  2. Dodajemy cukier po jednej łyżce, za każdym razem dokładnie miksując, aż masa będzie gładka i lśniąca.
  3. Pod koniec ubijania dodajemy olejek zapachowy i miksujemy chwilę do połączenia.
  4. Za pomocą szprycy wyciskamy beziki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niezbyt dużych odstępach.
  5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 125 st. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 st. i suszymy bezy. Mi zajęło to ok. 2,5 h. Najlepiej sprawdzać w trakcie pieczenia, czy są już dostatecznie wysuszone. Dobre beziki powinny być chrupiące z wierzchu i w środku.

Smacznego!! :)
Beza doskonała

10 myśli nt. „Beziki pomarańczowe

  1. Wiesz nie maluję się bo jest mi to niepotrzebne, telefonu komórkowego praktycznie nie używam bo nie mam z kim rozmawiać i jeszcze nie pracuję poza tym zawsze mogę schować go do kieszeni tak samo jak chusteczki higieniczne :)

    A bezików nigdy nie jadłam :)

    • To fakt, czas suszenia bardzo się dłuży ;) Dlatego ja często robię beziki wieczorem, piekę je 1h-1,5h, apotem wyłączam piekarnik i zostawiam je na całą noc, żeby się spokojnie dosuszyły :) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>