Beza pod cytrynową chmurką

beza1aProsty, pyszny i efektowny deser. Raj dla wielbicieli bezy. Krem cytrynowy jest orzeźwiający i stanowi doskonałe przełamanie słodkiego smaku. Idealna propozycja na wyczekiwane z niecierpliwością chyba przez wszystkich, gorące dni. Uwaga! Uzależnia! Z pewnością nie poprzestaniecie na jednej porcji :) Inspiracją do stworzenia tego deseru był Cytrynowy tort bezowy z bloga Moje Wypieki. Za autorką tego bloga podaję także przepis na lemon curd.

beza 2aSkładniki:

  • 2 białka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego
  • 1 kubeczek śmietanki kremówki
  • 1 op. śmietan fix
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki lemon curd
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 2 cytryny (sok i otarta skórka)
  • 80 g masła
  • 160 g cukru

Przygotowanie:

Beza: W misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier, dokładnie mieszając. Kiedy piana będzie błyszcząca, dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje bezy w okrągłym kształcie (możemy sobie pomóc, rysując na papierze okręgi lub zrobić to „na oko”). Mi wyszło pięć średnich porcji. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Po 5 min. zmniejszamy temperaturę do 150 st. i pieczemy 1,5 h. Po tym czasie wyłączmy piekarnik i studzimy bezę przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika przez 30-40 min. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i studzimy bezę przez kolejne 30 min.

Lemon curd: W rondelku roztrzepujemy rózgą do ubijania jajka, żółtka i cukier. Stawiamy na ogniu, dodajemy masło, skórkę i sok z cytryn. Mieszamy wszystko cały czas, aż składniki dobrze się połączą, a krem zagotuje się i zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Krem cytrynowy: Zimną śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach. Dodajemy śmietan fix wymieszany z cukrem pudrem i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy 3 łyżki lemon curdu i miksujemy aż połączy się ze śmietaną.

Na bezy wykładamy krem cytrynowy i dekorujemy łyżeczką lemon curd.

beza3aPyszna z filiżanką białej herbaty…

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>