Babeczki bakaliowe z kajmakiem

3Wielkanoc już za kilka dni. Dziś mam propozycję dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na pracochłonne przygotowania. Bakaliowe babeczki z kajmakiem z powodzeniem zastąpią np. keks. Ich zaletą jest też łatwa podzielność no i oczywiście wspaniały smak, który zawdzięczają wysokiej jakości bakaliom Bakallandu.

Składniki (na 12 babeczek):

pomysł własny

  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g bakalii (u mnie suszone śliwki, suszone morele, rodzynki i żurawina Bakalland)
  • kajmak

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st.
  2. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi papilotkami.
  3. Bakalie pokroić w kostkę.
  4. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, w drugiej mokre: jajka, mleko i olej.
  5. Suche składniki połączyć z mokrymi za pomocą łyżki (niezbyt dokładnie)
  6. Dodać pokrojone bakalie i lekko wymieszać.
  7. Do papilotek nakładać: łyżkę ciasta, łyżeczkę kajmaku, łyżkę ciasta.
  8. Piec przez ok 25 minut do tzw. suchego patyczka.
  9. Przed podaniem wierzch babeczek można posmarować kajmakiem.

Smacznego! :)

* wpis sponsorowany przez markę

3 myśli nt. „Babeczki bakaliowe z kajmakiem

Odpowiedz na „~MarcelinaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>